Szukaj na tym blogu

sobota, 12 stycznia 2019

Klasyczny tatar wołowy

Uwielbiam tatara wołowego! Niezwykłą przyjemność sprawia mi mieszanie wszystkich składników na talerzu, kosztowanie i doprawianie. Mieszam tak długo, aż stanie się pulchny i stanowi całość ze wszystkimi dodatkami. Są dwa sposoby przyrządzania mięsa na tatara: siekanie nożem lub podwójne zmielenie. Ja wybrałam ten drugi.


Składniki:
-500 g mięsa polędwicy wołowej
-5 żółtek
-2 ogórki kiszone ( 200 g )
-1-2 cebule (200 g )
-przyprawa w płynie maggi
-3 łyżki oleju rzepakowego
-sól, pieprz do smaku

Dwukrotnie zmielone lub posiekane ostrym nożem mięso mieszamy z olejem, przyprawą maggi, solą i pieprzem. Ilość przypraw zależy od naszych gustów. Dodam tylko, że smak powinien być wyrazisty. Można do wyrabiania dodać odrobinę zimnej, przegotowanej wody, wtedy masa będzie pulchniejsza. Z wyrobionego mięsa robimy pulpeta o wadze mniej więcej 100 g. Układamy na środku talerza, palcem robimy wgłębienie do którego wkładamy surowe żółtko. Wokół układamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i kiszony ogórek. Podajemy z pieczywem z dodatkiem masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz