Może warto złamać wigilijną tradycję i podać właśnie takie pierogi? 😊
Ciasto na pierogi:
-1/2 kg mąki
-1/2 szklanki letniej wody
-4 łyżki oleju
Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Farsz:
-300 g kurek
-1 łyżka masła
-1 ząbek czosnku
-1 cebula
-1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
-sól, pieprz do smaku
-łyżka posiekanego koperku
Pokrojony drobno czosnek i cebulę blanszujemy na maśle. Dodajemy dobrze opłukane i pokrojone na niezbyt drobne kawałki kurki. Dusimy razem do odparowania wody. Następnie dodajemy śmietanę, koperek, solimy i pieprzymy do smaku, zagotowujemy mieszając. Wykładamy farsz do miseczki i odstawiamy do
wystygnięcia. Nakładamy na środek każdego kółka farsz. Składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi, uważając aby farsz nie dostał się pod brzegi ciasta. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i partiami wrzucamy pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 2 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Podajemy polane roztopionym masłem lub z roztrzepaną kwaśną śmietaną z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Pierogi gotowałam w garnku firmy Ambition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz