Sos ma piękny, ciemny kolor, niepowtarzalny aromat i konsystencję gęstej śmietany. W połączeniu z kaszą i wyrazistymi dodatkami, np. kiszonym lub konserwowym ogórkiem, marynowaną papryką albo surówką z kiszonej kapusty, stanowią świetne trio :)
Składniki:
-1 szklanka kaszy jęczmiennej
-1 szklanka suszonych grzybów ( najlepiej borowików )
-1 duża cebula
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-sól, pieprz
Zagotowujemy w garnku 2 szklanki wody z łyżeczka soli i wsypujemy kaszę. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie, sposobem mojej babci, okręcamy garnek ściereczką i wynosimy w miejsce gdzie może leżakować okręcony szczelnie kocem, najlepiej godzinę.W ten sposób kasza jeszcze napęcznieje i długo zachowa temperaturę.
Opłukane grzyby zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy pokrojoną na cztery części cebulę, gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie. Następnie wywar cedzimy, odrzucamy cebulę, a grzyby niezbyt drobno kroimy. Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając by mąka się nie zrumieniła. Ma tylko stracić smak surowizny. Rozprowadzamy wywarem z grzybów energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem.
Gorącą kaszę wykładamy ta talerze, robiąc na środku wgłębienie do którego wlewamy sos. Podajemy z ulubioną surówką lub kiszonymi czy konserwowymi ogórkami, marynowaną papryką albo z innymi wyrazistymi dodatkami.
Gorącą kaszę wykładamy ta talerze, robiąc na środku wgłębienie do którego wlewamy sos. Podajemy z ulubioną surówką lub kiszonymi czy konserwowymi ogórkami, marynowaną papryką albo z innymi wyrazistymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz