Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne i proste do przyrządzenia mięso. Trzeba tylko przestrzegać podstawowych zasad: pamiętać o usunięciu białej błony, w przeciwnym razie mięso będzie łykowate, obsmażyć przed duszeniem na gorącym tłuszczu, aby zamknąć w mięsie wszystkie soki, nie poddawać długiej obróbce termicznej, bowiem mięso stwardnieje.
Składniki:
- po pół papryki czerwonej i żółtej
- cztery młode cebulki wraz ze szczypiorem
-100 g masła
-olej
- sól
- pieprz czarny
Sos:
-1 łyżka maki pszennej
- 100 ml mleka
- 150 g gęstej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki musztardy miodowej
-1 łyżeczka musztardy francuskiej lekko ostrej
Oczyszczoną z błon polędwiczkę osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać z każdej strony solą i pieprzem, natrzeć obficie olejem i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
W tym czasie pokroić w krążki cebulę, a paprykę w paski.
Przygotować żaroodporne naczynie w którym będą dopiekać się polędwiczki.
Na pół godziny przed smażeniem wyciągnąć mięso, aby nabrało temperatury pokojowej.
Rozgrzać dobrze patelnię, obsmażyć mięso z każdej strony, w trakcie smażenia dodać masło.
Odstawić na chwilę pod przykryciem na ogrzanym półmisku.
Piekarnik nagrzać do 200°C
Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć cebulę z papryką.
Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, na nie położyć polędwiczkę, podlać niewielką ilością (ok.1/2 szkl. ) gorącej wody i wstawić pod przykryciem do piekarnika. Zapiekać 20 minut, w trakcie zmniejszyć temp. do 180°C.
Przygotować sos.
Rozprowadzić mąkę w mleku tak, aby nie było grudek, dodać śmietanę i obie musztardy, dobrze wymieszać.
Składniki sosu powinny mieć temperaturę pokojową.
Pięć minut przed końcem pieczenia wlać do mięsa sos, poczekać, aż się zagotuje.
Na talerz wyłożyć sos i ułożyć pokrojone w plastry mięso.
Podawać np. z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz