Szukaj na tym blogu

niedziela, 8 kwietnia 2018

Krem pomidorowy z musem szpinakowym




Składniki:
-po jednej marchewce i pietruszce
-kawałek selera
-biała cześć pora
-2 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-puszka pomidorów bez skórki
-opakowanie świeżego szpinaku
-pół szklanki oliwy
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz do smaku
-pół łyżeczki cukru
-płatki migdałowe
Oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody, dodajemy ziele i liście laurowe, gotujemy 20-30 minut. Miękkie warzywa wyciągamy z wywaru. Pomidory wraz z przestygniętymi warzywami miksujemy. Dodajemy do wywaru. Solimy i pieprzymy zupę do smaku oraz dodajemy cukier. Wszystko razem doprowadzamy tylko do wrzenia. Szpinak wraz z oliwą i czosnkiem miksujemy. Wlewamy zupę na talerz i dodajemy na połowie 2-3 łyżki zmiksowanego szpinaku. Posypujemy płatkami migdałowymi.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz