- 1 kg marchewki
- 3 cebule średniej wielkości
- 300 ml majonezu
-1 łyżka musztardy delikatesowej
- pieprz, sól
Marynata:
- 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka cukru
- łyżeczka soli
do dekoracji:
- 3-4 jajka na twardo
-rzodkiewka
-dowolna zielenina
Marchewkę gotujemy w całości ok. 20 minut. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i gotujemy w marynacie 10 minut. Odcedzamy i studzimy, liście i ziele odrzucamy.
Marchewkę po obraniu ze skórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy z cebulą.
Dodajemy majonez, musztardę, solimy i pieprzymy do smaku.
Dekorujmy ćwiartkami jajek i dowolnymi dodatkami.
Sałatka powinna postać przed podaniem minimum godzinę w lodówce, a najlepiej pozostawić ja na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz