Potrzebujemy:
-3-4 duże buraki
-3 liście laurowe
-3 ziela angielskie
-2-3 ząbki czosnku
-łyżka majeranku
-łyżeczka cukru
-1-2 łyżki octu (wg. uznania )
-sól, pieprz
-ewentualnie łyżka barszczu instant
-opakowanie tortellini z grzybami
Buraki dokładnie szorujemy, obieramy, kroimy w plastry i zalewamy w garnku wodą ( ok. 1,5 l ). Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. godziny na wolnym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na noc. Na drugi dzień wyciągamy plastry buraków i miksujemy w blenderze. Łączymy ponownie z wywarem. Doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, pieprzem, solą, majerankiem, cukrem i octem. Podgrzewamy całość, ale nie zagotowujemy. Gorący barszcz można doprawić barszczem instant z torebki.
Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, wykładamy porcje na talerz i zalewamy barszczem. Posypujemy dowolną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz