Szukaj na tym blogu

piątek, 9 czerwca 2017

Kolorowe naleśniki



  • Dziś krokiet wytrawny, ze szpinakiem, szynką i serem mozzarella.
    Całość doprawiona sosem beszamelowym.


Składniki:

Ciasto naleśnikowe 

Nadzienie:
-opakowanie świeżych lub mrożonych  liści szpinaku 
-1-2 ząbki czosnku
-kilka cienkich plastrów szynki, np. konserwowej
-ser mozzarella
-przecier pomidorowy lub gęsty keczup
-sól
Sos beszamelowy:
-4 dag masła
-4 dag mąki
-1/3 l mleka
-1-2 żółtka
-szczypta startej gałki muszkatołowej
-sól, pieprz do smaku

W rondlu dusimy szpinak na odrobinie masła. Solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy naleśniki przestygną, każdy smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Robimy sos: w rondelku rozpuścić masło, dokładnie zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i dodać przyprawy. Zagotować. Żółtka roztrzepać, wlewać do nich stopniowo sos, cały czas mieszając. Podgrzewać, nie gotować, uważając, aby się nie zważył. Takim sosem polać ułożone  na blasze naleśniki, posypać jeszcze mozzarellą i zapiekać w piekarniku ( 200 stopni ) do zrumienienia. Podawać z dodatkiem dowolnych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz