Składniki:
-opakowanie curry
-opakowanie kurkumy
-łyżka ziaren kolendry
-łyżka ziaren kolorowego pierzu
-kilka liści laurowych
-kilka ziaren ziela angielskiego
-łyżka granulowanego czosnku
-kilka kropel ciemnego sosu sojowego
-oliwa lub olej
-rękaw foliowy do pieczenia
Piersi dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy wzdłuż na pół. Kolendrę, pieprz i ziele tłuczemy w moździerzu. Każdą pierś obsypujemy obficie przyprawami i układamy w szerokiej misce, polewając każdą oliwą lub olejem. Ja użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę z mięsem do lodówki na całą noc, szczelnie przykrywając folią spożywczą. Na drugi dzień wkładamy piersi wraz z marynatą do rękawa foliowego i wlewamy około łyżeczki sosu sojowego. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 minut. Podajemy z surówkami i ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz