-1 kg mięsa mielonego z indyka
-1/2 kg pieczarek
-1 op. mrożonki mieszanej: brokuł i kalafior
-1 papryka żółta
-1 cebula
-1 główka czosnku
-puszka pomidorów krojonych
-dowolne zioła: rozmaryn ( szczypta ), suszone pomidory, oregano, bazylia
-olej do podsmażania
-sól, pieprz
Mięso solimy, pieprzymy, dodajemy pół główki wyciśniętego przez praskę czosnku. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki. Podsmażamy na oleju na rumiano. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, paprykę w paseczki. Wszystko osobno podsmażamy i przekładamy do głębokiego rondla w którym będzie dusić się cała potrawka. Wsypujemy mrożone warzywa i pomidory z puszki.
Z przygotowanego mięsa wyrabiamy malutkie kuleczki, które krótko obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy do rondla z warzywami, podlewamy dwiema szklankami gorącej wody i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Dodajemy zioła, lekko solimy, pieprzymy i jeszcze dusimy 5 minut. Gotową potrawkę wykładamy na talerz, posypujemy dowolną zieleniną. Ja użyłam szczypiorku i świeżej papryczki chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz