Przygotowanie kruchego placka jest łatwe i szybkie. Najlepsze dżemy do tego ciasta to takie, które mają wyraźny smak, np. malinowy, śliwkowy, morelowy lub agrestowy. Idealnie pasuje marmolada różana, którą ja właśnie zastosowałam.
Składniki:
-300 g mąki
-85 g cukru pudru
-200 g masła lub margaryny
-2 jajka
-1 łyżka śmietany
-300 g marmolady
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę lub do szerokiej miski, dodać cukier puder, zimne masło lub margarynę. Posiekać tłuszcz nożem, po czym dłońmi rozcierać wraz z mąką i cukrem. Dodać jedno jajko i zagnieść ciasto w gładką kulkę. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce godzinę. Można ciasto zostawić na noc. Po schłodzeniu ponownie zagnieść ciasto, połowę rozwałkować i położyć na blachę. Brzegi ciasta przycisnąć do blachy. Nałożyć równą warstwą dżem lub marmoladę. Resztę ciasta rozwałkowywać, pokroić na paski i po przekątnej ułożyć z nich kratkę. Jajko wymieszać ze śmietaną i posmarować kratkę z ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika
( 200 stopni) na 30 minut. Ciasto ma być dobrze rumiane. Po ostygnięciu podzielić na kwadraty. Można delikatnie posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz