Owoce zatopione w galaretkach oraz bita śmietana z chrupiącymi wafelkami. Czy może być coś pyszniejszego 😋 Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
-trzy galaretki w rożnych kolorach:
czerwona, pomarańczowa i zielona
-200 ml śmietany 30%
-dowolna mieszanka owoców w syropie ( u mnie:jagody, maliny, porzeczki oraz wiśnie )
-cząstki mandarynek lub pomarańczy
- kilka wafelków Lusette o smaku mlecznym
Rozpuszczamy galaretki każdą osobno w 1 i 1/2 szklance wody.
Odstawiamy do wystygnięcia. Odsączamy owoce z syropu. Nakładamy dowolną ilość do pucharków, zalewamy zimną, czerwona galaretką. Odstawiamy do lodówki, aby stężały. Ubijamy śmietanę na sztywno. Nakładamy część do pucharków z owocami w galaretce, na to posypujemy warstwę pokruszonych wafelków i przykrywamy pozostałą bitą śmietaną. Na wierzchu układamy cząstki mandarynek polewając gęstniejącą pomarańczową galaretką. Robimy kleksa z galaretki zielonej. Kolejnego wafelka tniemy na paseczki i układamy na wierzchu deseru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz