Pamiętajmy, że pod wpływem światła w ziemniakach zwiększa się ilość szkodliwej solaniny. Objawia się zielonym zabarwieniem. Może powodować bóle głowy, wymioty oraz biegunkę. Wiosną, kiedy kiełkują, obieramy je grubo i gotujemy w większej ilości wody.
Smak gotowanych ziemniaków poprawi dodanie soli, listka laurowego, 1-2 ząbków czosnku, pół cebuli, łyżeczki kminku oraz suszonego kopru.
A oto moje propozycje na sałatki ziemniaczane 👇
Z kiełbasą żywiecką
Składniki:
-5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych )
-5 plasterków kiełbasy żywieckiej
-2 ogórki konserwowe
-posiekany szczypiorek
-pół łyżeczki granulowanego czosnku
Ziemniaki i ogórki kroimy w drobną kostkę, kiełbasę w drobne paseczki. Mieszamy ze szczypiorkiem i granulowanym czosnkiem. Skrapiamy delikatnie wszystko zalewą z ogórków i olejem. Smacznego:)
Ze śledziem
Składniki:
-5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych )
-3 marynowane filety śledziowe w oleju
-dwie łyżki groszku konserwowego
-dwa ugotowane jajka na twardo
Ziemniaki i śledzia kroimy w kostkę, dodajemy posiekane jajko, wsypujemy groszek i ewentualnie dodajemy cebulę z zalewy śledziowej. Mieszamy i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz