Cukinia na moim ogródku oszalała! Mimo deszczu, wiatru i chłodu wciąż rośnie! Zerwałam więc takich sześć dorodnych i pięć malutkich, no i zlitowałam się...Postanowiłam jeszcze zrobić parę słoików. Tym razem zalewę zrobiłam bardzo łagodną. Wy możecie sobie dodać więcej octu, jeżeli lubicie ostrzejszą.
Sałatka z tartą cukinią i papryką
Składniki:
-3 duże cukinie
-papryka żółta
-papryka czerwona
-główka czosnku
Zalewa:
-na 4 szklanki przegotowanej wody 1/2 szklanki octu 10%, 1/2 cukru, 1 łyżka soli
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy brzegi, przekrawamy wzdłuż na cztery części, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z paprykami. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Zalewę dobrze mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru, zalewamy warzywa tak, aby prawie je przykryła. Odstawiamy na godzinę, po czym nakładamy do wyparzonych słoików , na wierzch każdego dodajemy łyżkę oleju, zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania 20 minut. Więcej na temat pasteryzacji możecie poczytać na mojej podstronie: Przetwory i zapasy na zimę.
Cukinia w talarkach z papryczką chili
Składniki:
-5 młodych cukinii ( 12 cm )
-papryka czerwona
-papryka zielona
-papryczka chili
-główka czosnku
-garść natki pietruszki
Zalewa jak w przepisie poprzednim.
Cukinię myjemy, odkrawamy brzegi, kroimy w talarki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grube, krótkie paski. Papryczkę chili oczyszczamy z nasion i z kolei kroimy w cieniutkie paseczki. Ząbki czosnku obieramy i pozostawiamy w całości. Natkę siekamy i dodajemy do reszty warzyw. Wszystkie składniki również zalewamy marynatą i odstawiamy na godzinę. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy jak w przepisie wyżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz