Mamy teraz najlepszy sezon na świeże warzywa. Gama kolorystyczna na stoiskach warzywnych jest zachwycająca! Dlatego postanowiłam te kolory połączyć na talerzu. Chrupiący kalafior z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i do tego znakomity dodatek w postaci serka Apetina z bazylią i oregano. Wszystko to skropione sosem ziołowym i ozdobione zieloną pietruszką.
Składniki:
-mała główka kalafiora
-kilka pomidorków koktajlowych
-mała cukinia
-serek APETINA z bazylią i oregano
-natka pietruszki
-sos ziołowy
Kalafior dzielimy na różyczki i bardzo krótko zagotowujemy. Ma być lekko chrupiący. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystygnięcia. Pomidorki dokładnie myjemy i kroimy na pół.
Cukinie przekrawamy wzdłuż, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo cienkie paseczki. Możemy taki efekt makaroniku uzyskać używając obieraczki do warzyw lub bardzo ostrego noża.
Kalafior na przemian z pomidorkami i serkiem Apetina układamy na płaskim półmisku. Posypujemy cukiniowym makaronikiem i polewamy sosem. Dekorujemy natką pietruszki.
Składniki na sos:
-2 łyżki zimnej przegotowanej wody
-łyżeczka cukru
-łyżeczka octu
-łyżka oliwy z oliwek
-drobno pokrojony ząbek czosnku
-pół łyżeczki musztardy francuskiej
-szczypta: curry, oregano, bazylii, pieprzu, soli, otartej skórki z cytryny
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Najprościej jest umieścić wszystko w małym słoiczku i energicznie potrząsać, aby składniki dokładnie się połączyły. Najlepiej zrobić taki sos dzień wcześniej. Drugiego dnia kosztujemy i ewentualnie dodajemy składnik, który chcemy aby dominował w sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz