Szukaj na tym blogu

czwartek, 18 sierpnia 2016

Sezonowe ciasto

Sierpień to miesiąc bogaty w świeże warzywa i owoce. Kolorystyka na straganach jest zachwycająca! Oczy zjadłyby wszystko :) Chciałoby się zatrzymać te warzywa na całą zimę. Dlatego mrozimy, kisimy, marynujemy. Jednak to nie to samo, to tylko namiastka letniego  smaku, ale lepsze zapasy zrobione własnoręcznie niż kupione w sklepie. Poezją smaku są teraz owoce. Jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie a niedługo będzie królować winogrono. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić ciastem z sezonowymi owocami, które moja rodzina lubi najbardziej. Bardzo proste i pyszne. Można używać do niego wszystkie owoce. Z tym, że owoce, które zawierają dużo soku np. gruszki, wiśnie czy brzoskwinie, trzeba wcześniej skarmelizować lub ugotować w syropie.


Składniki:
-1/2 kg mąki pszennej
-1 jajko całe i jedno żółtko
-25 dag masła lub margaryny
-4 łyżki kwaśnej śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szklanka cukru pudru
-opakowanie cukru waniliowego
-cynamon
-1/2 śliwek ( najlepiej węgierek ) 
-5 gruszek
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Schłodzone masło lub margarynę siekamy najpierw nożem, a później rozcierając w rekach, łączymy  dokładnie z mąką, tak aby nie było wyczuwalnych grudek. Następnie dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy, wybijamy jajko i żółtko, dodajemy śmietanę i wyrabiamy rękami na gładkie, luźne ciasto. Ciasto można godzinę schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.  Przygotowujemy owoce. Z umytych śliwek usuwamy pestki. Gruszki obieramy, dzielimy na ćwiartki,  wydrążamy stwardniałe gniazda nasienne i karmelizujemy: na patelni roztapiamy 4 łyżki miodu, 4 łyżki masła i sok z połowy cytryny. Do gotującego się syropu wkładamy ćwiartki gruszek. Pilnujemy, aby nie odbywało się to na dużym ogniu. Czas zależy od tego jak miękkie są gruszki. Te bardzo miękkie wystarczy potrzymać po 2 minuty z każdej strony, te twarde do 5 minut. Ważne, aby były lekko miękkie. Następnie wyciągamy i odsączamy z syropu. Studzimy. Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy  na wymiar blachy ( 23 cm/ 35 cm ). Wykładamy na blachę dociskając dokładnie do brzegów. Układamy owoce na przemian. Posypujemy obficie cynamonem. Przykrywamy drugą warstwą ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-50 minut. Po 10 minutach zmniejszmy temperaturę do 180 stopni. Ciasto powinno być rumiane i odchodzić od brzegów blachy. Jeżeli owoce puszczą dużo soku, proszę się tym nie przejmować. Pozostawmy ciasto do całkowitego wystudzenia i wtedy dopiero kosztujmy. Ciasto będzie lekko wilgotne i pyszne. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz