Składniki:
-jeden cały królik
-olej
-10 dag masła
-dwa ząbki czosnku
-tymianek lub cząber
-sól

Wypatroszonego królika dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Natrzeć solą, obsypać ziołami. Ułożyć w żaroodpornym półmisku. Skropić olejem, wrzucić pokrojony w plasterki czosnek, szczelnie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.1,5 godziny. Następnie odkryć, polać wytworzonym sosem, na wierzchu mięsa ułożyć plastry masła, dolać trochę gorącej, przegotowanej wody i piec jeszcze 15-20 minut do zrumienienia mięsa. Upieczonego królika podzielić na porcje. Mięso królika najlepiej spożywać bardzo gorące, letnie już tak dobrze nie smakuje. Do mięsa podałam pure ziemniaczane, mizerię i sałatkę ze szpinaku oraz pomidorków. 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz