Wybór warzyw na zimowe sałatki jest teraz nieograniczony. Rok temu, szukając nowych inspiracji na zimowe sałatki, natrafiłam na ten właśnie przepis. Sałatka jest niesłychanie łagodna i dzięki połączeniu takich warzyw pyszna. Można zmieniać sobie smak tej sałatki np. dodając przewagę jednego składnika. Ja daję najwięcej ogórków, ale można dać większą ilość pieczarek lub kalafiora itp.
W ten sposób sami kontrolujemy smak sałatki. W tym roku zaryzykowałam i dodałam jeszcze papryczkę chili. Chciałam jej nadać bardziej pikantny smak. Jeżeli lubicie eksperymenty, spróbujcie :)
Składniki:
-1,5 kg ogórków
-główka kalafiora
-1,5 kg pieczarek
-1 i 1/2 papryki czerwonej
-2 papryki żółte
-3 cebule
Solanka: 10 szklanek wody ( szklanka o pojemności 220 ml ) wymieszać ze szklanką soli.
Zalewa: 2 szklanki octu, 6 szklanek wody, 4 szklanki cukru
Ogórki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, pokroić na grubsze plasterki. Cebulę pokroić w piórka.
Paprykę pokroić w paski. Warzywa zalać solanką na 2 godziny.
Kalafior podzielić na różyczki i obgotować krótko, dosłownie minutę od zagotowania. Pieczarki dokładnie umyć i również zagotować krótko w lekko osolonej wodzie. Zalane solanką warzywa odcedzić, połączyć z kalafiorem i pieczarkami. Zalać zalewą. Warzywa wkładać do słoików, uzupełnić zalewą. Pasteryzować 15 minut. Jeżeli zdecydujecie się na dodanie papryczki chili, to włóżcie ją do słoika w całości. aby nie wypłynęły ziarenka. Jest szansa, że wtedy nie będzie bardzo ostra :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz