Ostatnio zaniedbałam gotowanie. Robienie przetworów na zimę tak mnie pochłonęło, że wrzucałam do gara wszystko co było pod ręką :) I tak oto powstał expresowy kapuśniaczek, ze świeżo kiszonej kapusty i zupa z serii - wszystko do gara lub - wietrzenie lodówki :)
Składniki:
- 1 kg kiszonej, młodej kapusty ( taka pięciodniowa )
-30 dag kiełbasy wiejskiej
-30 dag boczku
-jedna cebula
Kapustę zalać wodą tak 2 cm powyżej kapusty. Gotować krótko, ponieważ taka kapusta jest mięciutka. Na patelni wysmażyć boczek na chrupko, dodać pokrojoną w kostkę cebule i podsmażyć do zrumienienia. Dodać do gotującej się kapusty wraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą wiejską.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa wszystko do gara lub wietrzenie lodówki :)
Składniki:
-dwie garście żółtej fasolki
-dwie małe, młode marchewki
-jeden korzeń pietruszki
-plaster korzenia selera
-jedna duża cebula
-cztery młode ziemniaczki
-dwie papryczki chili
-jedna mała cukinia
-pół papryki żółtej
-dwa liście laurowe
-cztery ziela angielskie
-gałąź kopru, selera zielonego, garść zielonej pietruszki
-butelka soku pomidorowego 330 ml
-łyżka keczupu łagodnego
-sól, pieprz
-olej
Fasolkę umyć, obciąć końcówki, obgotować 10 minut, odcedzić.
Marchewkę pokroić w plasterki, pietruszkę w półplasterki, seler w słupki, ziemniaki w kostkę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gałęzie zieleniny. Wszystko zalać wodą tak żeby przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw. Podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy oczyszczoną z nasion i drobno pokrojoną papryczkę chili. Chwilę razem podsmażamy i dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy krótko pokrojoną w paski paprykę żółtą oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Dodajemy do zupy. Wlewamy sok pomidorowy, zagotowujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i keczupem. Wyciągamy gałązki zieleniny i wylewamy na talerz, posypując obficie zieloną pietruszką. Ja dodałam do zupy dwie papryczki chili, ale jeżeli ktoś preferuje łagodniejszy smak zalecam dodać tylko jedną :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz