Dzisiaj proponuję bardzo zdrowy i dietetyczny obiad. W
szczególności polecam tym, którzy nie są do końca przekonani co do dań
gotowanych na parze. Istnieje przekonanie, że potrawy przyrządzane na parze są
suche i bez smaku. Otóż wypróbujcie ten przepis, a przekonacie się, że wcale
tak nie musi być.
Składniki:
-4 duże udka z kurczaka
-suszone pomidory w oliwie
- kilka ząbków czosnku
-pęczek koperku
-mieszanka ziół (oregano, suszony czosnek, cząber, tymianek,
itp. )
-sól, pieprz
Z udek usuwamy skórę. Od strony wewnętrznej udko ma małe
wgłębienie. Za pomocą palca ( nie polecam
noża ani ostrych narzędzi ) robimy delikatnie tunel wzdłuż kości.
Uważamy, aby nie przebić się na wylot przez mięso. Do tego tunelu wpychamy ile
się drobno pokrojone pomidorki,
posiekany czosnek i koperek. Tak nadziane udka obsypujemy obficie z każdej
strony solą, pieprzem i dowolną mieszanką ziół wg gustu. W zależności od wielkości udek gotujemy na parze od 25 do 45 min.
Zapewniam, że tak przygotowane udka są soczyste i
aromatyczne.
Do tego osobno ugotowałam kasze jaglaną wg. przepisu na
opakowaniu, wykorzystałam warzywne leczo z cukinii i pieczarek oraz zrobiłam
sałatkę ze świeżego szpinaku, pomidorów, rzodkiewki i szczypiorku polaną sosem:
olej plus sok z cytryny, cukier, sól, odrobina suszonego czosnku, zielenina.
Po prostu pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz