Dzisiaj zaprezentuje Wam przepis na niecodzienną zupę - zupę z serwatki. Przepis ze starego zeszytu
mojej mamy.
Naturalna serwatka jest dziś towarem deficytowym. Znakomicie wpływa na trawienie, wzbogaca florę bakteryjną w układzie pokarmowym i jest lekkostrawna. O zawartości witamin i minerałów pisać nie muszę, bo internet jest kopalnią wiedzy na ten temat. W dzieciństwie poznałam smak serwatki, ale wtedy jej nie doceniałam. Dziś nie dałam rady powielić oryginalnego przepisu mojej mamy, właśnie ze względu na brak serwatki. Ale jak to ja J zmodyfikowałam przepis. Zamiast serwatki użyłam w równych proporcjach kefiru, jogurtu naturalnego i śmietany.
Wszystko razem dokładnie wymieszałam, żeby uzyskać aksamitną konsystencję. Nie użyłam mąki do zagęszczania.
Pamiętajcie, aby przed wlaniem do gorącej zupy zmiksowany
nabiał miał temperaturę pokojową i najlepiej zahartować go odrobiną gorącego
wywaru, wlewać do zupy powoli cały czas mieszając. Będziemy mieć pewność, że
się nie zważy. Chociaż smaku to nie zmienia, ale lepiej wygląda J
Jeżeli chodzi o kefir i jogurt to szukajcie takich bez
dodatku mleka w proszku.
Do podsmażania warzyw, zamiast margaryny, użyłam oleju, a do
duszenia dołożyłam łyżkę masła.
Idealnym wykończeniem jest dodać posiekanego koperku. Ja
miałam pod ręką zieloną pietruszkę i też wyszło smacznie. Zachęcam Was jednak
do wypróbowania oryginalnego przepisu. Napiszcie jak smakowała zupa, a ja w
najbliższym czasie poszukam tego
deficytowego towaru w postaci naturalnej serwatki i również zastosuje się do
oryginału. Smacznego J
Zupa z serwatki
Składniki:
-30 dag jarzyn mieszanych ( marchew, pietruszka, seler,
cebula )
-10 dag ziemniaków pokrajanych w kostkę
-1/2 l wody
-1/2 l serwatki
-szklanka kwaśnej śmietany
-1 łyżka mąki
-1 łyżka margaryny
-sól do smaku
Cebulę pokroić w
drobną kostkę, jarzyny zetrzeć na tarce, przełożyć wszystko do rondla, dodać
tłuszcz, przesmażyć, podlać wodą, przykryć pokrywką i gotować do
miękkości. Osobno ugotować ziemniaki, do
nich dodać jarzyny, razem zagotować, wtedy dodać serwatkę, podprawić śmietaną.
Do smaku przyprawić solą.
serwatkę można łatwo uzyskać,mleko doprowadzić do wrzenia,ale nie zagotować,na 3 l.mleka wlać sok z 4-5 cytryn,delikatnie mieszając patrzyć aż serwatka będzie przeźroczysta !
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedź :)
Usuń