Nadchodzi wiosna… czas pomyśleć o ograniczeniu spożywanych
kalorii .
Proponuje dzisiaj piersi drobiowe z kaszą jaglaną i wiosenną sałatką.
Przepis zaczerpnęłam z dietetycznych przepisów mojej córki, ale jak to ja,
troszkę go zmodyfikowałam po swojemu.
troszkę go zmodyfikowałam po swojemu.
Składniki:
-pół szklanki kaszy jaglanej
-jedna duża cebula
-olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
-łyżeczka masła
-sól, pieprz
Składniki na sałatkę
:
-ogórek sałatkowy
-kilka pomidorków koktajlowych
-kilka rzodkiewek
-pęczek koperku
-jogurt naturalny
-sól, pieprz
Piersi kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na oleju. Przykrywamy
patelnię i dusimy ok.10 min nie podlewając wodą. Mięso samo puści wodę. Następnie
ściągamy pokrywkę i dusimy do odparowania
wywaru. Solimy i pieprzymy do smaku.
Do przyrządzenia kaszy najpierw kroimy cebulę w kosteczkę i
lekko podsmażamy na oleju z dodatkiem masła. Jeżeli ktoś skrupulatnie liczy
kalorie to masło można pominąć.
Chociaż powiem, że masło świetnie podkreśla smak kaszy jaglanej.
Chociaż powiem, że masło świetnie podkreśla smak kaszy jaglanej.
Nastawiamy do zagotowania szklankę wody. Przed wrzuceniem do
wody płuczemy kaszę na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem i wsypujemy na gotującą się lekko posoloną
wodę. Dodajemy podsmażoną cebulkę. Płomień gazu zmniejszamy do minimum i gotujemy
pod przykryciem 20 min.
W tym czasie przygotujemy sałatkę.
Warzywa kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekany koperek, zalewamy
wszystko jogurtem, solimy i pieprzymy do smaku.
Wykładamy wszystko na talerz i zajadamy!
Wykładamy wszystko na talerz i zajadamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz