Panowie będą zachwyceni widokiem takiego dania, a zapewniam Was, że zapach jaki
rozchodzi się podczas duszenia jest nieziemski! A wiec do dzieła! Zabierajcie
się do duszenia.
Jak zawsze zachęcam do wcześniejszego moczenia mięsa
drobiowego pół godziny w zimnej wodzie przed gotowaniem.
Do przyrządzenia tej potrawy proszę przygotować
żaroodporny głęboki garnek lub dużą
głęboką patelnie z możliwością wstawienia jej do piekarnika.
Składniki:
-4 ćwiartki z kurczaka
-butelka piwa
Marynata :
-100 ml oliwy lub oleju rzepakowego
-2 łyżki octu jabłkowego
-1 łyżka sosu sojowego ciemnego
-4 ząbki czosnku
-łyżeczka mielonego kminku
-łyżeczka curry
-łyżeczka papryki słodkiej
-pół łyżeczki papryki ostrej
-sól wg. uznania
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Natrzeć ćwiartki
kurczaka marynatą i najlepiej odstawić na noc do lodówki. Następnie obsmażamy
ćwiartki z każdej strony do zrumienienia. Pozostałą w naczyniu marynatę wlewamy
na patelnię w której smaży się kurczak, podlewamy piwem i dusimy pod
przykryciem 50 min. Proszę się nie zrażać goryczkowatym smakiem wywaru. Zapewniam, że mięso z tej goryczki nie ma
ani grama. Po tym czasie wstawiamy naczynie bez przykrycia z ćwiartkami kurczaka na parę minut do piekarnika i przypiekamy mięso tylko z góry aby skórka
się przypiekła. Kiedy już skórka się zrumieniła wykładamy ćwiartki na talerz. Ja podałam do
kurczaka ćwikłę z chrzanem i puree ziemniaczane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz