Składniki :
-6
jajek ugotowanych na twardo
-10
dag szynki
-jeden serek topiony śmietankowy
-łyżka majonezu
-jogurt naturalny ok 2-3 łyżki
-żółtka z ugotowanych jajek
-pieprz
-bez soli
Jajka kroimy na pół
wyciągamy żółtka.
Szynkę i żółtka bardzo drobno kroimy. Mieszamy z resztą składników.
Szynkę i żółtka bardzo drobno kroimy. Mieszamy z resztą składników.
Przygotowanym farszem nadziewamy
łódeczki z białek.
składniki na sos:
- pól małego jogurtu
naturalnego,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 łyżki majonezu,
-świeży imbir starty na tarce (ilość wg uznania),
-1 łyżka ketchupu łagodnego,
-1 łyżeczka mielonych orzechów włoskich,
-szczypta soli.
- 1 łyżka śmietany,
- 2 łyżki majonezu,
-świeży imbir starty na tarce (ilość wg uznania),
-1 łyżka ketchupu łagodnego,
-1 łyżeczka mielonych orzechów włoskich,
-szczypta soli.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować .
Nadziane łódeczki z białek układamy np. na specjalnym talerzu do jajek stawiając obok sosik w sosjerce.
Ja miałam świeżo przywieziony prezent prosto z Kuby w postaci bambusowych łódeczek, które wykorzystałam do podania jajek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz