piątek, 9 czerwca 2017

Kolorowe naleśniki


Składniki:

Ciasto naleśnikowe 

Nadzienie:
-opakowanie świeżych lub mrożonych  liści szpinaku 
-1-2 ząbki czosnku
-kilka cienkich plastrów szynki, np.konserwowej
-ser mozzarella
-przecier pomidorowy lub gęsty keczup
-sól
Sos beszamelowy:
-4 dag masła
-4 dag mąki
-1/3 l mleka
-1-2 żółtka
-szczypta startej gałki muszkatołowej
-sól, pieprz do smaku
Ciasto wystarcza na 8 naleśników.
Mieszamy mleko z wodą.
Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę i dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól i cukier. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta. W rondlu dusimy szpinak na odrobinie masła. Solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy naleśniki przestygną, każdy smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Robimy sos: w rondelku rozpuścić masło, dokładnie zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i dodać przyprawy. Zagotować. Żółtka roztrzepać, wlewać do nich stopniowo sos, cały czas mieszając. Podgrzewać, nie gotować, uważając, aby się nie zważył. Takim sosem polać ułożone  na blasze naleśniki, posypać jeszcze mozzarellą i zapiekać w piekarniku ( 200 stopni ) do zrumienienia. Podawać z dodatkiem dowolnych warzyw.