niedziela, 5 lutego 2017

Golonki indycze pieczone

Marynata:
-1 l przegotowanej zimnej wody
-sok z jednej cytryny                         
-pół opakowania ziela angielskiego
-pół opakowania liści laurowych
-6 ząbków czosnku
-łyżka musztardy francuskiej
-łyżka domowej jarzynki w soli
 lub suszonej mieszanki warzywnej
-kilka ziaren pieprzu
Marynatę przygotowujemy w głębokim garnku lub misce.
Do marynaty wkładamy opłukane dokładnie mięso, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień wyciągamy z marynaty.
Każdą sztukę 
mięsa nacieramy obficie musztardą francuską i posypujemy słodką papryką.  Wyciągamy z marynaty dwa ziela angielskie, dwa liście laurowe, kilka plasterków czosnku. Do mięsa dodajemy dwie pokrojone w krążki cebule  i wszystko wkładamy do foliowego rękawa wraz z przygotowanymi ziemniakami wg. przepisu:ziemniaczki pieczone

W zależności od rodzaju piekarnika
pieczemy w 200 stopniach od 1-1,5 godziny.
Podajemy z mieszanką sałat z sosem jogurtowym, wg. przepisu: sałata do obiadu