piątek, 10 czerwca 2016

Omlet na śniadanie

Dzisiaj na śniadanie, zamiast jajecznicy, proponuje lekki omlecik. Do takiego omletu możemy dodawać składniki wg  swojego gustu i smaku. Różnorodność dodatków może być  ogromna. Robiąc takiego omleta możemy wykazać się pomysłowością. Do ciasta można użyć suszonych ziół, szczypiorku, koperku. Na wierzch dodajemy wszystko co właśnie posiadamy w lodówce. Może to być szynka, podsmażony kurczak, tuńczyk. Z warzyw papryka, cukinia, pomidor świeży lub suszony i wiele innych. A oto moja wersja.



Składniki:

-2 jajka
-1 płaska łyżka mąki pszennej razowej
-sól
- jedna mała cebula
- dwa ząbki czosnku
- trzy plasterki szynki
-koperek
-pomidor
-por
Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodać jeden plasterek szynki pokrojony w drobne paseczki, chwilę poddusić i odstawić do wystygnięcia.
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, dodajemy żółtka, na koniec przesianą mąkę i dodajemy odrobinę soli. Mieszamy delikatnie. Dodajemy wystudzoną cebulę z czosnkiem i szynką oraz posiekany koperek. Mieszamy i wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię najlepiej o średnicy 20 cm. Kiedy spód się zetnie zmniejszamy ogień i dodajemy na wierzch pokrojoną resztę szynki, pomidor i trochę pokrojonego drobno zielonego pora.