niedziela, 10 kwietnia 2016

Zupa francuska z pulpetami

                               




Składniki:

-½ kg kurczaka
-marchewka
-dwie pietruszki
-pół dużego selera
-zielona część pora
-duża cebula
-dwa liście laurowe
-dwa ziarna ziela angielskie
-ząbek czosnku
Na pulpety:
-łyżka masła
-jajko
-2 łyżki mąki
-ząbek czosnku
-sól, pieprz
-15 dag startego żółtego sera
-koperek lub natka pietruszki
Z mięsa usunąć skórę. Dodać warzywa w całości. Zalać zimną wodą tak żeby tylko przykryć wszystkie składniki. Dodać przyprawy oprócz pieprzu i soli. Gotować na wolnym ogniu  przez godzinę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia a najlepiej na noc. Następnie wyciągamy mięso z wywaru a warzywa odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, dwie łyżki mąki, łyżkę miękkiego masła, pieprz, sól, posiekany koperek.
Masę dokładnie wyrabiamy. Robimy malutkie kuleczki rzucamy na gotującą wodę  i wyciągamy zaraz po wypłynięciu. Doprawiamy wywar z mięsa i warzyw solą i pieprzem. Podgrzewamy do wrzenia nie zagotowujemy. Mięsne kulki wykładamy na talerz zalewamy gorącym wywarem, posypujemy koperkiem lub pietruszką i posypujemy żółtym serem .