czwartek, 31 marca 2016

Kurczak w potrawce

                                 
Składniki:

-4 ćwiartki kurczaka
-jedna duża cebula
-dwie marchewki
-jeden mały korzeń selera
-mleko lub śmietana
-pieprz
-sól
-kilka kropel soku z cytryny
-50 g masła
W głębokiej patelni na maśle podsmażyć delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę.



Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do cebuli. Na warzywach ułożyć przekrojone na pół ćwiartki kurczaka. Posolić, popieprzyć ewentualnie posypać suszoną przyprawą z warzyw. Podlać delikatnie wodą tak' żeby tylko przykryć warzywa. Patelnie przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa (ok.40 min)  
Pod koniec duszenia możemy zabielić sos mlekiem z odrobiną mąki i skropić sokiem z cytryny .
Jeżeli używamy śmietany  do zabielania to już nie używamy mąki.
Możemy również nie zabielać sosu.Wtedy warzywa w których się dusił kurczak miksujemy blenderem i mamy niskokaloryczny, zdrowy, gęsty sos. Taki kurczak w potrawce smakuje z ziemniaczkami,a surówka z czerwonej kapusty jako dodatek jest idealna!