Składniki:
-kilka liści sałaty masłowej
-jeden pomidor
-kilka rzodkiewek
-garść posiekanego szczypiorku i koperku
-trzy paski mięsa z piersi kurczaka ok. 150 g
-jedna mała cebula
-jedno jajko
-olej do podsmażania
-sól, pieprz
-sos winegret lub oliwa i sok z cytryny
Kilka liści sałaty ułożyć na półmisku, na nią pokrojoną w plastry rzodkiewkę. Obok sałaty ułożyć pokrojonego w ćwiartki pomidora i posypać go posiekanym szczypiorkiem. Skropić kilkoma kroplami sosu winegret lub oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie posolić i popieprzyć.
Kawałki piersi kurczaka obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na sałacie. Na małej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i wybić na nią jajko. Pod przykryciem trzymać na małym ogniu, aż lekko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Posolić i popieprzyć do smaku, wyłożyć na półmisek z mięsem i skomponowaną sałatką, posypać obficie koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz