Mój przepis: Przepis oryginalny:
-500 g topinamburu
-300 g podgrzybków mrożonych
-2 ząbki czosnku
-1 por
-1 łyżka suszonego majeranku
-1,5 l przegotowanej wody
-100 ml kwaśnej śmietany 18%
-50 ml oliwy
-2 łyżki oleju rzepakowego
-sól, pieprz do smaku
Sałatka:
-100 g mrożonego zielonego groszku
-100 g pomidorków koktajlowych
-2 szalotki
-1/2 pęczka szczypiorku
-gotowe grzanki
-sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby bez rozmrażania zalewamy gorącą wodą, tylko tyle by je przykryć i gotujemy 20 minut. Następnie odcedzić, wystudzić, wywar zachować, wyłożyć do odsączenia na ręcznik papierowy.
Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekrawamy wzdłuż na pół, mieszamy z oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy topinambur przez 25 minut. Odsączone grzyby kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku podsmażamy na oleju. Białą część pora pokroić na kawałki i wraz z upieczonym topinamburem i grzybami z czosnkiem włożyć do garnka, wlać wywar z grzybów i zalać gorącą wodą, dodać majeranek. Gotować przez 45 minut. Całość zmiksować, wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku.
Mrożony groszek ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i przestudzić. Szalotki pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy trochę sałatki i posypujemy grzankami. Smacznego 😋
Pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuń