Składniki:
-1 duża cebula
-4 ząbki czosnku
-1/2 papryki czerwonej
-2 ostre papryczki
-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
-100 g sera feta
-2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
-1 łyżka oliwy
-ocet balsamiczny
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paseczki. Z ostrych papryczek usuwamy wcześniej ziarenka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa tak, aby lekko się zeszkliły. Kapusty u nasady odcinamy na wysokości 1 cm, liście dokładnie płuczemy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnie i wraz z warzywami podsmażamy (ok.3 min.) dolewając sos sojowy. Wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym serem feta, prażonym słonecznikiem i skrapiamy octem balsamicznym. Podawać z grzankami.
Fajny pomysł, warty wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPotrawa powstała spontanicznie i wyszło bardzo pysznie :)
Usuń