Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 stycznia 2019

Kurczak w piwnej kąpieli

Niezwykle aromatyczny, chrupiący i cudowny w smaku kurczak. Ważne jest, aby do podlania użyć jasnego, naturalnego piwa z wyraźnie wyczuwalną goryczką. Warto również przygotować wcześniej esencjonalny bulion, który po połączeniu z piwem da nam sos do polewania kurczaka. Wszystko to w połączeniu z naturalną  przyprawą warzywną do potraw firmy VEGETA NATUR da nam niezwykłe doznania smakowe !


 Składniki:
-kurczak biesiadny o wadze 1,5 kg
-słodka papryka w proszku
-pieprz cytrynowy
-1 szklanka bulionu lub wody
-2 szklanki jasnego piwa
-2 duże cebule
Obraną cebulę pokroić w talarki, wymieszać z łyżką przyprawy warzywnej Vegeta Natur , ułożyć na dnie żaroodpornego rondla lub gęsiarki. Nagrzać piekarnik do 220°. W tym czasie kurczaka dokładnie wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym wewnątrz i zewnątrz. Nożycami przekroić na pół wzdłuż piersi, przekręcić grzbietem do góry i uciskając po środku, lekko całość  spłaszczyć nadgarstkiem.   
Obsypać obficie z dwóch stron przyprawą warzywną do potraw VEGETA NATUR, słodką papryką i delikatnie pieprzem cytrynowym. Ułożyć w rondlu na cebuli i podlać bulionem i piwem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na pół godziny pod przykryciem. Następnie odkryć i piec jeszcze 1 godz. często polewając wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyłożyć na półmisek, pokroić na ćwiartki i podawać z ulubionymi dodatkami.
Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz