Składniki:
-500 g mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-2 łyżeczki mielonego cynamonu
-1 cukier waniliowy
-1/2 szklanki cukru pudru
-szczypta soli
-200 g zimnego masła
-sok z połowy cytryny
-4 żółtka
-1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
do ozdoby:
biały lukier, kolorowe barwniki spożywcze, cukrowe ozdoby i posypki
Mąkę wraz z sodą i cynamonem przesiać przez sito. Dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz sól. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem wraz z mąką, następnie dodać żółtka, sok z cytryny, jogurt lub śmietanę i ręką szybko wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę.
Następnie połowę ciasta cienko rozwałkować, drugą pozostawić jeszcze w lodówce. Wykrawać z ciasta, za pomocą dowolnych foremek, ciastka. Układać na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( 190`stopni) na 10-15 minut do zrumienienia.
Dekorować wg. uznania.
Dekorować wg. uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz