Szukaj na tym blogu

niedziela, 4 listopada 2018

Przysmak rybny

Świetna przekąska! Zarówno w domu, np. na kolację, jak i na imprezę. Wyrazista, lekko pikantna, kolorowa i pyszna. Polecam 😊

 



Składniki:
-puszka wędzonych szprotek w oleju
-po 1/3 papryki czerwonej i żółtej
-mała cebula
-kilka rzodkiewek
-2-3 małe korniszony
-łyżka posiekanego koperku/szczypiorku/pietruszki
-kilka kropel octu lub soku z cytryny
-do smaku: maggi, pieprz, sól
 

 
 
Szprotki odsączyć z oleju, rozgnieść w misce widelcem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem na sitku. Odstawić do wystygnięcia.
Papryki, korniszony i rzodkiewkę również  pokroić w kostkę. Wymieszać wszystko z rybą i zieleniną.
Skropić delikatnie octem lub sokiem z cytryny, dodać kilka kropel maggi, pieprz i ewentualnie posolić. 
Podawać z pieczywem posmarowanym masłem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz