Składniki:
-1/2 szklanki kaszy jaglanej
-1 l bulionu warzywnego
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-1 czerwona papryka
-1 cukinia o wadze ok.400 g
-3 łodygi selera naciowego
-cykoria
-sok z połowy cytryny
-sól, pieprz
pesto do zupy:
-100 g suszonych pomidorów w oleju
-1-2 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
-kilka orzechów włoskich
Kaszę prażymy w głębokim rondlu lub patelni. Kiedy nabierze orzechowego koloru wlewamy 1 1/2 szkl. gorącej wody. Przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 30 minut.
W drugim garnku gotujemy bulion z warzyw jak na rosół ( bez kapusty ).
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebule i w cienkie plasterki czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i cukinię. Podsmażamy wszystko razem ok.3 min. często mieszając. Po czym dodajemy drobno pokrojony seler i zalewamy wszystko bulionem. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy pod przykryciem kolejne 3 min. Zdejmujemy z ognia, wlewamy sok z cytryny i dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę oraz podartą na kawałki cykorie. W tym czasie składniki na pesto ( wraz z olejem z pomidorów ) miksujemy na jednolitą masę. Wlewamy zupę na talerze i dodajemy kilka kleksów pesto. Podajemy z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz