Składniki:
- 2 udka
- 6 szt.suszonych pomidorów
- 6 ząbków czosnku
- po dwie gałązki kopru, selera, pietruszki, młodej cebuli wraz z bąkami
- 4 młode marchewki
- sól, pieprz
Z udek usuwamy skórę. 4 pomidory i czosnek drobno kroimy. Palcem robimy otwór wzdłuż kości udek i wpychamy tam pokrojone pomidory z czosnkiem. Na dno żaroodpornego garnka układamy wszystkie zielone warzywa i wyszorowaną marchewkę. Nadziane udka oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem, ułożyć na warzywach. Pomiędzy udka włożyć pozostałe dwa pomidory. Podlewamy niewielką ilością przegotowanej wody (1/2 szklanki) Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) na godzinę. Gotowe udka wykładamy na talerz z marchewką, pomidorami i surówką, np. z młodej kapusty, pomidorów i natki pietruszki, skropioną cytryną i olejem lnianym. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz