Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża maślanka
- 2 cebule
- pęczek natki pietruszki
- mieszanka warzyw mrożonych ( marchewka, pietruszka, seler, kalafior )
- ogórek świeżo kiszony
- pomidor
- łyżeczka masła
-łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na dno naczynia w którym będzie się marynować wykładamy jedną warstwę cebuli, wylewamy na nią połowę maślanki, na to kładziemy piersi. W najgrubszym miejscu można je delikatnie w poprzek ponacinać. Na piersi układamy drugą warstwę cebuli i zalewamy resztą maślanki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc, a nawet na 12 godzin. Po zamarynowaniu wyciągamy piersi, każdą z osobna wykładamy na folię aluminiową, solimy i pieprzymy po wierzchu oraz obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zawijamy piersi szczelnie, ale delikatnie, aby nie rozerwać folii. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 30-40 minut. Długość zależy od wielkości piersi. W tym czasie mrożone warzywa wkładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Dosładzamy szczyptą cukru i na koniec dodajemy sok z cytryny oraz masło. Delikatnie mieszamy.
Gotowe piersi wykładamy na talerz wraz z warzywami i kiszonym ogórkiem oraz pokrojonym w ćwiartki pomidorem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz