Przepis ten możemy traktować jako samodzielne danie, bądź podawać do kasz, pieczonych ziemniaków czy kopytek. Ja podałam z kaszą gryczaną i przyznam, że znakomicie się smakowo komponuje. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
-1/2 kg mielonej wołowiny
- 1 średnia cebula
- 1 nieduża marchewka
- 1 nieduża pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 1/2 papryki czerwonej
- puszka pomidorów
- jarzynka
-sól, pieprz
- olej do smażenia
- olej do smażenia
W rondelku podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy do cebuli z papryką i jeszcze podsmażamy, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Na osobnej patelni smażymy wołowinę do zrumienienia. Dodajemy do rondla z warzywami i wlewamy zmiksowane pomidory z puszki. Doprawiamy jarzynką, solą i pieprzem. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu zieleniny, np. pietruszki, koperku czy czosnku niedźwiedziego, to jak najbardziej proszę obficie posypać. Podajemy z kaszą, np. gryczaną i dowolnymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz