- jajko
- pęczek koperku
- łyżka majeranku
- dwa ząbki czosnku
- dowolna przyprawa typu jarzynka
-sól, pieprz do smaku
-łyżka zimnej wody mineralnej
Do mięsa wbijamy jajko, wyciskamy czosnek, dodajemy posiekany koperek, majeranek i dowolną przyprawę, sól, pieprz. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodając w trakcie zimną wodę. Odstawiamy na godzinę lub całą noc do lodówki.
Formujemy klopsiki mokrymi dłońmi i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 20-30 minut w zależności od wielkości klopsa. Wyciągamy z wody i podajemy z sosem i dowolną surówką.
Przygotowujemy sos:
Składniki:
- jedna marchewka
- jedna pietruszka
- kawałek selera
- jedna cebula
- dwa ząbki czosnku
- trzy pomidory typu lima
- przyprawa jarzynka
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka łagodnego keczupu
- sól, pieprz do smaku
Jedna cebulę i czosnek kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Następnie dodajemy starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i odrobinę selera. Mieszamy z cebulą i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy garnek i dusimy do miękkości. W tym czasie sparzymy wrzątkiem pomidory, obieramy ze skórki. Uduszone warzywa wraz z pomidorami miksujemy. Jeżeli sos wyszedł gęsty dodajemy przegotowanej gorącej, wody, tak aby uzyskać pożądaną gęstość. Dodajemy przyprawę typu jarzynka lub po prostu sól i pieprz. Na koniec mieszamy z łyżką keczupu łagodnego i słodką papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz