Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Pulpeciki inaczej



Potrawa bardzo ciekawa :) Można podać ją na dwa sposoby: jako zupę z pulpetami lub pulpety w sosie.
Aby uzyskać sos, wystarczy podprawić odrobiną mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody. Do tego ugotować ulubioną kaszę czy ryż i mamy świetne drugie danie. 
W obu wersjach smakuje wyśmienicie,polecam :) 
 
 
 Składniki:
-1/2 kg mielonego mięsa z indyka  
-1 jajko
-łyżka majeranku
-1/2 papryki czerwonej
-1/2 papryki żółtej
-opakowanie mrożonych liści szpinaku
-2 spore cebule
-4 ząbki czosnku 
-4-5 ziela angielskiego
-4 liście laurowe
-kilka ziaren kolendry
-garść posiekanego  koperku
-gałązki świeżego lub łyżka suszonego oregano
-olej do podsmażania
-sól, pieprz
-2 łyżki  keczupu łagodnego
-2 łyżki śmietany

Mięso wyrabiamy z jajkiem, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Formujemy mokrymi dłońmi małe klopsiki. Odstawiamy na bok.
Do wysokiego garnka wsypujemy mrożony szpinak. 
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paseczki. Warzywa kolejno podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka ze szpinakiem. Zalewamy wszystko przegotowaną, gorącą wodą (1/2 l), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecioną kolendrę. Wszystko zagotowujemy i na wierzch układamy kulki mięsne. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek, oregano i zalewamy śmietaną wymieszaną z keczupem. Solimy i pieprzymy do smaku. Bardzo delikatnie mieszamy.
Potrawa powinna postać 30-60 minut. Będzie miała wtedy bardziej wyrazisty smak. 
Przed podaniem podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania.
Podajemy z pieczywem lub ziemniakami puree.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz