Potrawa bardzo ciekawa :) Można podać ją na dwa sposoby: jako zupę z pulpetami lub pulpety w sosie.
Aby uzyskać sos, wystarczy podprawić odrobiną mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody. Do tego ugotować ulubioną kaszę czy ryż i mamy świetne drugie danie.
W obu wersjach smakuje wyśmienicie,polecam :)
Składniki:
-1/2 kg mielonego mięsa z indyka
-1 jajko
-łyżka majeranku
-1/2 papryki czerwonej
-1/2 papryki żółtej
-opakowanie mrożonych liści szpinaku
-2 spore cebule
-4 ząbki czosnku
-4-5 ziela angielskiego
-4 liście laurowe
-kilka ziaren kolendry
-garść posiekanego koperku
-gałązki świeżego lub łyżka suszonego oregano
-olej do podsmażania
-sól, pieprz
-2 łyżki keczupu łagodnego
-2 łyżki śmietany
Mięso wyrabiamy z jajkiem, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Formujemy mokrymi dłońmi małe klopsiki. Odstawiamy na bok.
Do wysokiego garnka wsypujemy mrożony szpinak.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paseczki. Warzywa kolejno podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka ze szpinakiem. Zalewamy wszystko przegotowaną, gorącą wodą (1/2 l), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecioną kolendrę. Wszystko zagotowujemy i na wierzch układamy kulki mięsne. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek, oregano i zalewamy śmietaną wymieszaną z keczupem. Solimy i pieprzymy do smaku. Bardzo delikatnie mieszamy.
Potrawa powinna postać 30-60 minut. Będzie miała wtedy bardziej wyrazisty smak.
Przed podaniem podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania.
Podajemy z pieczywem lub ziemniakami puree.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz