Szukaj na tym blogu

czwartek, 19 stycznia 2017

Żeberka w piwnej marynacie

Żeberka połączone z piwem...chyba nikt nie ma wątpliwości, że to pyszne połączenie. Słowa są tu zbędne,  bowiem nie oddadzą tego zapachu ani smaku. Trzeba po prostu spróbować 😇






























Składniki:

1 kg mięsistych żeberek

Marynata: 
-jedno piwo jasne pełne 
-majeranek
-kilka liści laurowych
-kilka ziaren ziela angielskiego

Żeberka podzielić na kawałki wzdłuż kości, obsypać grubo majerankiem, ułożyć w garnku i zalać piwem. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Układamy na rozgrzanym grillu często przewracając  na drugą stronę i za każdym razem smarujemy marynatą piwną.
Czas pieczenia jest bardzo różny w zależności od tego jaki posiadamy grill. Może on wynosić od 1-3 godzin. Ważne jest, aby w początkowej fazie temperatura nie była zbyt wysoka. 
Najlepiej sprawdzić czy mięso jest miękkie wbijając nóż czy widelec. Jeżeli mięso nie stawia zdecydowanego oporu można podnieść temperaturę grilla i dopiec na mocno brązowy kolor.
Podawać z ulubioną sałatką i sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz