„Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”. – George Bernard Shaw
Szukaj na tym blogu
czwartek, 5 stycznia 2017
Sznycle z indyka
Kontynuując swoje postanowienie noworoczne, proponuję delikatne, lekkostrawne danie. Tym razem indyk w roli głównej.
Składniki:
-4 sznycle z piersi indyka
-1 cebula
-olej rzepakowy
-sól, pieprz do smaku
-opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
-łyżeczka masła
-łyżeczka cukru
-ćwiartka cytryny
Sznycle osuszamy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanym oleju obsmażamy krótko z dwóch stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy od przykryciem do miękkości mięsa ok. 45 minut na wolnym ogniu. W trakcie duszenia przewracamy mięso na drugą stronę. Do rondla wsypujemy marchewkę z groszkiem, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy masło, cukier i jeszcze chwilę dusimy. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Pod koniec duszenia solimy i pieprzymy mięso. Gotową marchewkę z groszkiem wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy sznycle.
Prawda, że potrawa prosta i dietetyczna? Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz