Składniki:
-5 dużych ziemniaków
-200 ml przegotowanego mleka
-1 mała cebula
-łyżka mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
-łyżeczka czosnku granulowanego
-płaska łyżeczka soli
-pieprz wg uznania
-olej
Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach .Wlewamy gorące przegotowane mleko (nie będą tak szybko ciemniały) Mieszamy starte ziemniaki z mlekiem. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i kartoflaną, ścieramy na tarce o średnich oczkach cebulę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie razem mieszamy i od razu smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
W wersji bezmięsnej do placków zrobiłam sosik jogurtowy ze szczypiorkiem z odrobiną soli i cukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz