Przekąska ze starego zeszytu mojej mamy. Powiem tylko, że szyneczki zniknęły z talerza w mgnieniu oka 😊
Składniki:
-10 dag twarożku tłustego homogenizowanego
-1 łyżka chrzanu tartego lub ze słoiczka
- kilka kropel soku z cytryny
-szczypta cukru i soli
-1 pomidor
-1 jajko ugotowane na twardo
-1 jajko ugotowane na twardo
-4 plasterki chudej szynki ( gotowanej )
-zielona pietruszka lub szczypiorek
Zamiast twarożku homogenizowanego można użyć zwykłego twarogu. Wtedy najlepiej przepuścić go przez maszynkę lub dokładnie utrzeć na gładką masę.
Zamiast twarożku homogenizowanego można użyć zwykłego twarogu. Wtedy najlepiej przepuścić go przez maszynkę lub dokładnie utrzeć na gładką masę.
Twarożek mieszamy z chrzanem i przyprawami. Jeżeli używamy świeżego tartego chrzanu, trzeba skropić go cytryną , aby nie sczerniał. W przypadku chrzanu ze słoiczka nie jest to konieczne. Nakładamy krem twarogowy na plasterki szynki i zawijamy.
Każdą rolkę ozdabiamy ćwiartką pomidora, jajka oraz zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz