Szukaj na tym blogu

sobota, 3 grudnia 2016

Sos tatarski

Sosy są dodatkiem do sypkich, suchych potraw. Nadają  im soczystość i podkreślają smak. Podawane są do potraw gorących, jak i zimnych mięs oraz przekąsek.
Dzisiaj przedstawiam znakomity sos do zimnego bufetu, wędlin, pasztetów oraz do kanapek.


Składniki:
-3 łyżki płaskie musztardy 
-20 dag oleju sojowego lub słonecznikowego
-10 dag korniszonów
-kilka marynowanych grzybków
-2 jajka ugotowane na twardo
-sól, cukier do smaku
-zielenina do przybrania: szczypiorek, ulubione kiełki czy rzeżucha 
 




Żółtka przetrzeć przez sito lub dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę z musztardą, ucierać dalej dodając olej.
Do gęstego sosu dodać drobno posiekane korniszony i grzybki oraz białka jajek.
Dodać zieleninę i doprawić do smaku solą i cukrem.
Podawać jako dodatek do mięs, ryb, pasztetów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz