„Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”. – George Bernard Shaw
Szukaj na tym blogu
piątek, 9 grudnia 2016
Makrela w panierce
Ryby, zwłaszcza morskie, są doskonałym źródłem składników mineralnych, jak i witamin. Zawierają wapń, fosfor, żelazo, jod, fluor witaminy: A, B1, B2, PP, D, E. Jak widać, nic tylko jeść ryby ☺ Szkoda, że ceny ryb nadal są zbyt wysokie 😔 No, ale cóż, przynajmniej dwa razy w tygodniu, powinniśmy je spożywać. Dzisiaj przestawiam popularną makrelę. Bardzo prosto przyrządzona, ale za to jaka smaczna! Wystarczy podać do niej bukiet surówek i obiad gotowy ☺
Składniki:
-dowolna ilość filetów z makreli
-składniki do panierki: mąka, jajko zmiksowane z dwiema łyżkami śmietany oraz świeża bułka tarta. Ja zawsze mielę w maszynce do mięsa suche bułki tuż przed przygotowaniem potrawy. Taka bułka daje chrupkość po usmażeniu.
-olej rzepakowy
Do rozmąconego jajka ze śmietaną dodaję dowolne przyprawy, np. czosnek, suszony tymianek, sól, pieprz. Każdy filet osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące, pamiętając, że nadmiar strzepujemy, później w jajku ze śmietaną i na końcu w bułce. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z dowolnymi surówkami, u mnie była to marchewka z jabłkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz