Ciasto to zagościło u mnie po raz pierwszy. Szukałam inspiracji na coś nowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu.
Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach 37 x 25 cm.
Składniki:
biszkopt jasny
-6 jajek
-4 łyżki mąki pszennej tortowej
-2 łyżki mąki kartoflanej
-6 łyżek cukru pudru lub kryształu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-torebka cukru waniliowego
Żółtka oddzielamy od białek. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Białka ubijamy mikserem lub ręczną trzepaczką, dodając stopniowo cukier, ale dopiero gdy białka zaczną mieć konsystencje piany. Piana ubita z cukrem musi być sztywna, tak aby po odwróceniu półmiska nie wypadła. Dodajemy stopniowo żółtka już zmniejszając obroty miksera. Na końcu wsypujmy przesiane mąki i już ręcznie, najlepiej drewniana łyżką, dokładnie łączymy z pianą. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160-180 stopni) na 25-40 minut. Wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest upieczony wbijając jego środek wykałaczkę. Jeżeli po wyciągnięciu jest sucha to biszkopt powinien być upieczony.
Ma mieć ładny, złocisty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia bez wyciągania z blachy. Żeby biszkopt nam nie opadł, najlepiej przytrzymać go 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i pozwolić mu powoli wystygnąć.
To jest mój sposób na pozostawienie biszkopta w dobrej kondycji ☺Zalecam również upiec go dzień wcześniej. Łatwiej go wtedy przekroić lub nasączyć.
biszkopt ciemny
-6 jajek
-6 łyżek cukru
-4 łyżki mąki tortowej
-2 łyżki ciemnego kakao
Sposób przyrządzania jest taki sam jak w biszkopcie jasnym.
masa jabłkowa:
-1,5 kg jabłek do smażenia
-2 galaretki cytrynowe
-cukier do smaku jabłek
Jeżeli nie mamy gotowych wysmażonych jabłek, to polecam zakupić szarą renetę i wysmażyć na patelni, tak aby odparował nadmiar soku. Dodajemy cukru zgodnie ze swoim smakiem. Zdejmujemy z ognia. Wsypujemy suche galaretki i dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia, ale od czasu do czasu zamieszajmy. Kiedy jabłka zaczną gęstnieć wylewamy na biszkopt jasny. Zalecam wcześniej biszkopt
nasączyć, np: wystudzoną herbatą z cytryną lub rozcieńczonym sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Ja na cały biszkopt zużywam pół szklanki płynu. Na tężejące jabłka wykładamy ciemny biszkopt. Również go nasączamy. Odstawiamy do całkowitego stężenia jabłek.
składniki na krem:
-waniliowy budyń na 3/4 l mleka
-3 żółtka
-200 g masła
-kieliszek rumu lub olejek rumowy
- słoik ( 1 l ) wiśni w syropie
-galaretka wiśniowa
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym, że mieszając go z mlekiem dodajmy żółtka. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Pamiętajmy wyciągnąć masło z lodówki, aby miało temperaturę pokojową i miękką konsystencję.
Kiedy budyń mamy już zimny, dodajemy po łyżce masła i mikserem, najpierw na wolnych obrotach, ubijamy krem. Stopniowo zwiększamy obroty. Na końcu dodajemy kieliszek rumu lub kilka kropel olejku rumowego. Gotowy krem wykładamy na biszkopt ciemny.
Układamy na nim dobrze odsączone z soku wiśnie. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz