Niestety, nadeszło gorsze oblicze jesieni. Deszcz,wiatr i zimno, brr...okropność! Dlatego w takie dni proponuję Wam rozgrzewającą potrawkę na obiad. Szybka, tania i bardzo smaczna, a co ważne szybka w przygotowaniu. A więc, do dzieła :)
Składniki:
-4 kawałki mięsa z udźca indyka ( może być również z udek kurczaka )
-4 średnie ziemniaki
-6 małych pomidorów
-dwie nieduże marchewki
-jedna mała cukinia ( ok.12 cm )
-jedna czerwona papryka
-dwie małe cebule
-2-3 ząbki czosnku
-oliwa lub olej
-suszony rozmaryn
-sól, pieprz
-dwa ziarna ziela angielskiego
-dwa liście laurowe
Potrzebny będzie głęboki garnek i patelnia.
Przygotowujemy wszystkie składniki:
Mięso kroimy w niedużą kostkę, rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy na rumiano.
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w niedużą kostkę, oczyszczoną marchewkę oraz czosnek w talarki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Cukinii nie obieramy ze skórki, odkrawamy tylko piętki, dzielimy wzdłuż na pół i kroimy w półplasterki. Pomidory zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kolejno wrzucamy do garnka ziemniaki, marchewkę oraz mięso. Podlewamy szklanką przegotowanej wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Nastawiamy do gotowania na 10 minut, na umiarkowanym ogniu.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz