Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ten czas robienia przetworów. Zapach kopru, świeżo zerwanych o poranku warzyw, zapach marynaty i wszystkich przypraw. Zajmuje to dużo czasu i wysiłku, ale naprawdę się opłaca. W zimowe dni fajnie jest otworzyć taki słoik kiszonych czy konserwowych ogórków, sałatki warzywne do obiadu i kompoty do popicia. Z każdym otwarciem słoika powraca do nas wspomnienie lata. Dlatego róbmy przetwory, kompoty, dżemy, konfitury i soki. Nie równają się z tymi kupionymi w sklepie. Dziś zaprezentuje Wam kolejne wariacje na temat przetworów z cukinii.
Zalewa:
-1/2 l przegotowanej gorącej wody
-1/2 szklanki octu 10%
-1/2 szklanki cukru
-łyżeczka soli
-dwie łyżeczki curry
Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy.
-kilka młodych cukinii do 12 cm
-kilka młodych, niedużych marchewek
-główki cebuli
-ziele angielskie
-liście laurowe
-ziarna pieprzu
Na dno słoika wsypujemy trzy ziela angielskie, trzy liście laurowe, kilka ziarn pieprzu, jedna cebule pokrojoną w ćwiartki. Marchewki obgotowujemy 10 minut, obieramy delikatnie ze skórki, i układamy w słoiku na przemian z pokrojoną wzdłuż na cztery lub dwie części cukinią. Między warzywa wkładamy drugą główkę cebuli również pokrojoną na cztery części. Zalewamy przygotowaną marynatą warzywa i pasteryzujemy od zagotowania 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz